Geschiedenis

De Berner Sennenhond vindt zijn oorsprong in het Zwitserse kanton Bern. Hier werd de voorganger van de huidige Berner Sennenhond gebruikt voor het hoeden van vee en het bewaken van het boerenerf. Daarnaast trok hij de kar die gebruikt werd voor het vervoeren van de melkbussen.

 

Karakter

Wij hebben de Berner Sennenhond leren kennen als een trouwe en evenwichtige hond. Zijn knuffelbaarheid sluit goed aan bij zijn uiterlijk: grote knuffelbeer.

 

De Rasstandaard

De Berner Sennenhond is bij de FCI ingedeeld in groep 2: Pinschers, Schnautzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden. De Nederlandse rasstandaard is overgenomen van de Zwitserse standaard.

 

Verzorging

Vacht

Ondanks het feit dat de Berner Sennenhond langharig is, behoeft de vacht niet zo heel veel verzorging, wekelijks een borstel- of kambeurt volstaat. Beslist niet vaker aangezien te vaak kammen de rui beïnvloedt en het ruiproces verlengt.  In het ergste geval is uw Berner Sennenhond dan het hele jaar ‘in de rui’.

 

Voeding

Uiteraard heeft een berner Sennehond voeding nodig, immers zonder brandstof geen leven.  Als een Berner Sennenhond zijn of haar leven start is het makkelijk: mama heeft precies de juiste voeding bij zich.

 

Gezondheid

Helaas heeft de Berner Sennenhond niet het eeuwige leven. De Berner Sennenhond kent een aantal rasspecifieke en algemene afwijkingen. Sommige hiervan zijn erfelijk, anderen zijn verworven gedurende het leven. Hieronder een korte beschrijving van kwalen en ziektes die de Berner Sennenhond kunnen treffen.