Wij hebben de Berner Sennenhond leren kennen als een trouwe en evenwichtige hond. Zijn knuffelbaarheid sluit goed aan bij zijn uiterlijk: grote knuffelbeer.

De Berner Sennenhond is een opmerkzame, zekere en onbevreesde hond. Hij is goedmoedig en aanhankelijk naar bekende personen toe. Naar vreemden is hij waaks en zelfverzekerd maar altijd vriendelijk.

Het temperament van de Berner Sennenhond is middelmatig hetgeen inhoudt dat hij rustig en opmerkzaam is. Hij is geïnteresseerd en beweeglijk maar niet snel onder de indruk. De Berner Sennenhond heeft een hele sterke binding met het gezin waartoe hij behoort. Als het nodig is, zal hij zeker zijn baas, gezin of territorium verdedigen zonder bijtgraag te zijn.

De berner Sennenhond is een fijne gezinshond, ook in de omgang met kinderen. Leer uw kinderen echter altijd met respect met de Berner Sennenhond om te gaan. Prettig is de erfvastheid van de Berner Sennenhond. Hij zal er niet zomaar vandoor gaan, ook niet als de poort onverhoopt open staat. Ook de omgang met andere dieren levert over het algemeen geen tot weinig problemen op, zeker niet als de Berner Sennenhond er van jongs af aan mee opgegroeid is. Dit is mede te danken aan het feit dat de Berner Sennenhond nauwelijks jachtinstinct bezit en hierdoor dus niet snel achter katten en andere kleine dieren aan zal jagen. Hier in huis komt het regelmatig voor dat de katten en wasbeurt krijgen van een van onze Berner Sennenhonden en andersom.

De Berner Sennenhond is intelligent en leergierig, hij heeft geen harde baas nodig maar wel een baas die consequent is in de omgang.

Kortom: de Berner Sennenhond is een zachtaardige en vriendelijke hond.