Vacht

Ondanks het feit dat de Berner Sennenhond langharig is, behoeft de vacht niet zo heel veel verzorging, wekelijks een borstel- of kambeurt volstaat. Beslist niet vaker aangezien te vaak kammen de rui beïnvloedt en het ruiproces verlengt.  In het ergste geval is uw Berner Sennenhond dan het hele jaar ‘in de rui’.

Besteedt bij de wekelijkse kambeurt extra aandacht aan de plekken waar makkelijk klitten kunnen ontstaan; achter de oren, in de broek en onder de oksels. Zitten er onverhoopt toch klitten? Probeer zeer dan voorzichtig uit te kammen door van onder naar boven door de klit te werken. Lukt dit niet met een kam, probeer dan de klit voorzichtig met de vingers te ontwarren. Echte hardnekkige klitten kunnen voorzichtig worden ingeknipt met de haarlengte mee of zelfs uit de vacht worden geknipt. Bedenk hierbij dat een kale plek minder erg is dan een klit want deze kunnen erg pijnlijk zijn.

Het kan wel tot 3 jaar duren voor de Berner Sennenhond zijn volledige vacht heeft. Tijdens iedere ruiperiode wordt de vacht wat langer en wordt de uiteindelijke vacht steeds beter zichtbaar.

Tijdens de ruiperiode kan de Berner Sennenhond vaker geborsteld of gekamd worden. Het is dan belangrijk zoveel mogelijk dode, losse haren uit de vacht te verwijderden. Dit noemt men ontwollen. Hiervoor kan altijd de hulp van een hondentrimster worden ingeschakeld. Zelf maken wij gebruik van een waterblazer tijdens de ruiperiode. Dit is een soort grote föhn die al het losse haar met kracht uit de vacht blaast.

Wij laten onze pups al vroeg kennis maken met de waterblazer zodat ze er later alleen maar profijt van hebben. begin als u een puppie in huis haalt al op jongen leeftijd met de wekelijkse kam- of borstelbeurt zodat hij of zij het gewend is. De vacht van een pup kan prima onderhouden worden met een zachte borstel.

Wij zijn geen voorstander van het scheren van de vacht van een Berner Sennenhond. Dit wordt gedaan omdat een vacht soms zodanig in de knoop zit dat men geen andere uitweg meer ziet. Bedenk echter dat het scheren van een Berner Sennenhond een verandering van vacht teweeg brengt waardoor de vacht meer onderwol zal gaan bevatten. Het is dus maar een tijdelijke oplossing en verergert het probleem op de lange termijn. Daarnaast heeft de vacht van de Berner Sennenhond een doel: het houdt de hond koel in de zomer en warm in de winter.

Oren

Naast de vacht hebben ook de oren van de Berner Sennenhond onderhoud nodig. Een keer per week, makkelijk te combineren met de borstelbeurt, de oren schoonmaken volstaat. Doe dit bij voorkeur met een schone doek of een gaasje wat u om uw vinger draait. Zo kunt u met uw vinger de uitwendige gehoorgang reinigen. Eventueel kunt u voor het reinigen van de gehoorgang wat earcleaner in het oor druppelen. Dit maakt vastzittend oorsmeer losser en vloeibaarder waardoor het makkelijker te verwijderen is.

Nagels

Indien een Berner Sennenhond niet of weinig op verharding loopt, zullen de nagels niet of nauwelijks slijten. Controleer dus tijdens de wekelijkse borstel- of kambeurt ook even de nageltjes van uw Berner Sennenhond. Als de nageltjes te lang worden, kunnen deze eenvoudig geknipt worden met een speciaal tangetje. Alleen de puntjes is voldoende, zo knipt u niet in ‘het leven’.

Vlooien, teken en ontworming

Zoals iedere hond kan ook de Berner Sennenhond last krijgen van vlooien en teken. Voor de behandeling hiervan zijn diverse goede middelen in de handel. Vraag uw dierenarts om advies. Over het algemeen is het voldoende om uw Berner Sennenhond 4 maal per jaar preventief te behandelen tegen vlooien en teken. Voor ontwormen geldt hetzelfde.