Uiteraard heeft een berner Sennenhond voeding nodig, immers zonder brandstof geen leven.  Als een Berner Sennenhond zijn of haar leven start is het makkelijk: mama heeft precies de juiste voeding bij zich.

Na 3 tot 4 weken begint het proces van afspenen. Hiermee wordt de pup langzaam van moedermelk overgezet op vast voeding en komt die belangrijke taak bij ons te liggen.

Omdat de Berner Sennenhond een groot ras is, groeit hij of zij in haar eerste levensjaar enorm, het gewicht wordt met een factor 100 vermenigvuldigt. Dit vraagt veel van het lichaam. Het is daarom van groot belang uw Berner Sennenhond kwalitatief goede voeding te geven met voldoende voedingsstoffen. Een pup voert u 4 keer per dag waarbij u de porties verdeelt. Als de hond volwassen is, volstaan 2 voerbeurten per dag.

Er zijn veel volledige, commerciële voeders verkrijgbaar. Let er voor uw Berner Sennenhond op dat het aandeel calcium niet te hoog is omdat dit bot- en gewrichtsproblemen kan veroorzaken. Let ook goed op het zout gehalte van de voeding. Over het algemeen vallen hier de brokken en diners onder.  Zorg ervoor dat de voeding op kamertemperatuur is voor u het uw Berner Sennenhond voorschotelt.

Naast brokken en diners is er tegenwoordig een keur aan vers vlees verkrijgbaar. Dit kan in bevroren vorm maar ook in blikvorm of houdbaar gemaakt en verpakt in worsten. Wat u uw Berner Sennenhond voert, is voornamelijk afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Wij hebben er voor gekozen onze Berner Sennenhonden een mix van brokken en vers te voeren. ’s Morgens krijgen ze vers vlees uit de diepvries (uiteraard ontdooit en op kamertemperatuur) en ’s avonds een brokmaaltijd. Daarnaast krijgen onze Berner Sennenhonden wel eens wat kliekjes van ons eten indien dit niet te gekruid of zout is. Af en toe een aardappeltje, eitje, wat macaroni of een boterham vinden ze heerlijk. De avondmaaltijd wordt dan overigens wel aangepast qua hoeveelheid zodat het dagrantsoen niet overschreden wordt.

Hoe de voedingsbehoefte van de individuele hond is, is moeilijk te zeggen. Ons motto is dan ook: voeren doe je met het oog! Let er op dat uw Berner Sennenhond niet te dik wordt, dit is zeer schadelijk voor zijn of haar gewrichten.