Samen met de moederhond hebben wij de eerste 8 weken van de opvoeding voor onze rekening genomen. Die zware maar mooie taak ligt bij de nieuwe eigenaar als de pup eenmaal uitgevlogen is.

Een van de belangrijkste dingen is het zindelijk maken van de pup. Wij proberen de pups zoveel mogelijk krantzindelijk te maken voor ze het nest verlaten. Hier kunt u thuis gebruik van maken door enkele kranten neer te leggen, eventueel in een wasmachine lekbak. Uw puppie zal zoveel mogelijk proberen zijn behoefte op de krant te doen. Daarnaast is regelmaat van belang in de zindelijkheidstraining van uw pup. Als u uw puppie ieder anderhalf uur mee naar buiten neemt om op een vaste plaats zijn behoefte te doen, is hij daar zo aan gewend. Ook is het belangrijk om uw pup mee naar buiten te nemen als hij gegeten of geslapen heeft.

De eerste nachten zonder zijn broertjes en zusjes zijn voor een puppie vaak moeilijk. Hij mist immers zijn vertrouwde nestgenoten, zijn moeder en zijn eigen nest. Om de overgang iets makkelijker te maken geven wij altijd iets mee waar de nestgeur aanzit. Het is verstandig om de ruimte de eerste nachten te beperken. Dit kunt u doen door uw pup in bijvoorbeeld een grote doos of een bench te doen. U kunt er voor kiezen om deze doos of bench op de slaapkamer neer te zetten. Wij hebben regelmatig een grote doos met pup naast ons bed gehad. Als de pup dan ’s nachts wakker werd en begon te piepen, was even de hand in de doos vaak al voldoende. Soms moesten ze een plas doen en dat was dan ook zo gepiept.

De socialisatie van de pup is iets waar wij veel belang aan hechten. Wij laten onze puppie zoveel mogelijk kennis maken met vreemde omstandigheden en nieuwe dingen. Hierdoor raakt de pup gewend aan veel alledaagse zaken. Kijk echter wel uit dat u de pup niet overvraagt in het socialisatieproces: nieuwe indrukken moeten verwerkt worden en hier heeft de pup tijd voor nodig. Kijk vooral naar wat de pup aankan, hij zal het zelf aangeven. Denk ook eens na over het volgen van een puppycursus. Hier komt uw pup spelenderwijs in aanraking met andere honden en mensen.

Onthoudt dat in de eerste 12 weken de basis worden gelegd voor het gedrag dat uw Berner Sennen de rest van zijn leven zal vertonen. Het opvoeden van een pup vraagt veel inspanning maar daar krijgt u een geweldige huisgenoot voor terug!